IMAMO JOŠ JEDNO GODIŠNJE DOBA – kasno ljeto

2022-09-08T11:57:10+00:00 08.09.2022.|Blog|

KASNO LJETO – JEDNO EKSTRA GODIŠNJE DOBA

Prema filozofiji kineske tradicionalne medicine, imamo 5 godišnjih doba. I upravo sada smo u onom 5.-om – u kasnom ljetu. Kod nas u narodu se to doba još zove i Bablje ljeto ili vrijeme žetve. Ovo godišnje doba regulira element Zemlje. Ovo je vrijeme kada se počinjemo hladiti od vatrenog ljeta i kada skupljamo plodove zemlje. Tržnice se pune plodovima i bojama, počinjemo se pripremati za jesen i zimu.

Ovoje vrijeme bogatstva i plodnosti i izravno je povezano s organima želucem i slezenom. Neumorni rad našeg probavnog sustava pretvara prirodne blagodati u energiju koja nam je potrebna da je održimo.

No, kada ovaj element nije u ravnoteži dolazi usporavanja probave. Tada hrana i tekućine ostaju u tijelu pa se javljaju problemi probave, nadutost, edemi, slabija cirkulacija itd. No tada i misli postaju zabrinjavajući teret pa se javlja emocija BRIGA. Osobe postaju trome, jadne, obuzima ih samosažaljenje i nezadovoljstvo.

Kako možemo vratiti balans elementa Zemlje?

Redovitom i prikladnom fizičkom aktivnošću, redovitom i prikladnom emotivnom i mentalnom njegom, te prehranom koja isključuje škrob, šećer, masnoće i ljepljivu hranu.

Začini poput đumbira, papra, peršina, kardamoma pomažu u rješavanju viška plinova i vlage.

Radom na uzemljenju, te pružanju ljubavi i suosjećanja, prvenstveno sebi pa onda i drugima.

Dobro uravnotežen element zemlje znači SIGURNOST, STABILNOST i DOVOLJNO ENERGIJE ZA SVE POSLOVE

Radite, ali i odmarajte ❤️