SRETAN MEĐUNARODNI DAN JOGE

2024-06-21T10:57:06+00:00 21.06.2024.|Blog, Yoga|

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN JOGE

Ujedinjeni narodi su 2014.godine proglasili 21.6.međunarodnim danom joge. Na današnji dan kada slavimo i ljetni solsticij, obilježavamo i ovu filozofiju koja se nalazi i na UNESCO-ovom popisu nematerijalne svjetske baštine.

Iako me nekako oduvijek privlačila, jogu sam počela prakticirati i istraživati sa svojih 18 godina (dakle, ako sam dobro izračunala (:-D) prije 26 godina). Moj put joge je bio gore-dolje. Bilo je trenutaka kada sam svaki dan vježbala asane, pranayamu i meditaciju, a bilo je i dana kada sam samo pokušavala biti svjesna; sebe, svog daha, misli…

Iako mi ljudi koji živimo na zapadu jogu usko vežemo za fizičko vježbanje, ona je ustvari puno više. Rekla bih da joga ujedinjuje cjelokupno ljudsko biće, sve njegove dijelove; fizičko, emotivno, mentalno, duhovno, energetsko. Različiti su putevi joge, ali svi vode do jednakog cilja – sjedinjenja ili samadi. Tko je dobar jogi je ustvari jako teško ustvrditi, jer ako se netko s lakoćom smota u kiflicu ne znaći nužno da je jogi, možda je samo prirodno fleksibilan…

Joga je multidisciplinarna filozofija ili način života, uključuje disciplinu, povezanost, hrabrost, svjesnost….Ona nas uči zdravlju, protoku energije, kako da se suočimo sa svojim otrovima uma, kako da ojačamo emocije. Njezina pravila ponašanja (yame i nyame), položaji (asane), tehnike disanja (pranayama), meditacija nam daju alate kako da nam život postane zdraviji i jednostavniji.

Za mene je joga poput najbolje prijateljice. Uvijek je bila uz mene. U trenucima kada sam bila dobro istraživala sam je, igrala se s njome, podizala i pomicala vlastite granice. Dok u trenucima kada je bilo „izazovno i edukativno“ ona je bila tu za mene, potpora, sve ono što smo nas dvije prije radile tada je davalo rezultate i omogućilo mi da idem dalje. Istraživala sam i učila o njoj u slojevima. Čini mi se da se drugačije ni ne može. Jer je ona toliko kompleksna da jednostavno ne ide sve odjednom. Za jogu treba direktno iskustvo.

Moje iskustvo je da me ona uvijek centrira i vrati na pravi put!

Sretan vam međunarodni dan ove drevne gospođe koja ima više od 5000 godina 😊 🕉️❤️❣️