Đumbir – prirodni fen

2021-10-07T18:30:41+00:00 07.10.2021.|Blog|

Hladnoća, zimica koja se uvukla u kosti, pun nos, kašalj, umor…sve su to simptomi koje nam donosi jesensko vrijeme. Naglo je zahladilo, puše vjetar, dani su kraći – došla nam je prava jesen, vrijeme je vata doshe i elementa metala. Ovo je vrijeme kada su naša pluća na udaru i normalno je da nam se javljaju neki respiratorni problemi. Kada naglo zahladi tijelo je u određenom stanju stresa i zaista ga treba dobro zagrijati.

Jedan od najjači saveznika u ovoj situacije je gospodin Đumbir!

Đumbir su u Europu uveli Grci i Rimljani koji su ga kupovali od arapskih trgovaca, zajedno sa srodnim začinima, kurkumom i kardamonom. Izvorno, biljka potiče iz Indije, a uzgaja se u južnoj i jugoistočnoj Aziji, tropskoj Africi (osobito Siera Leone i Nigerija), Latinskoj Americi, Karibima i Australiji.

U Azijskoj kuhinji je svježi đumbirov korijen važan sastojak mnogih jela. Priprema se u woku, tandooru ili prijesan. Svojim slatkasto-ljutim okusom i ugodnim mirisom daje specifičnu notu ukusnim i zdravim jelima.

U Europi se đumbir koristi za medenjake, kao kandirana poslastica, napitak u obliku čaja ili omiljeno američko piće Ginger Ale sa svojom alkoholnom i bezalkoholnom inačicom. Miris đumbira uz začine poput cimeta, anisa i klinčića neodoljivo asocira na dane Božića. Ljubitelji sushija konzumiraju ukiseljeni đumbir kao neutralizator okusa između dva zalogaja japanskih specijaliteta.

Đumbiru se već stotinama godina pridaju mnogobrojna ljekovita svojstva. Dokazana su antibakterijska i virustatska djelovanja, koristi se protiv artritisa i kao antiemetik (sredstvo protiv bolesti putovanja i povraćanja). Đumbir potiče prokrvljenost tkiva i djeluje na žuč. U Japanu je na visokoj cijeni kao afrodizijak. Dodaje se u pripravke protiv reume, bolova u mišićima i kod prehlade.

Novija istraživanja upućuju da pojedini sastojci đumbira (6-gingerol, 8-gingerol i 6-shogaol) mogu imati pozitivni učinak na ublažavanje simptoma astme.

Za dobro ugrijati se, osušiti sinuse i potaknuti Agni (probavna vatra koja nas i grije) skuhajte si čaj od đumbira, meda i limuna. Uživajte u toplini ☕☀😊