Hello jesen!

2023-10-16T12:29:39+00:00 16.10.2023.|Treatments, Yoga|

Jesen nam je stigla! Iako kalendarski je već prisutna neko vrijeme, sada je stigla u punom svom obliku. Hladnije je, kraći su dani, često pada kiša, vlažnije je…iako neki to možda ne vole, ovo je u stvari divno i mistično razdoblje kada se prirodno povlačimo u sebe, ispod svojih dekica uz topli napitak…

Uz jesen nas vežu pojava vjetrova i nestabilnog razdoblja što direktno utječe na element zraka u nama. Zraku je prirodan pokret, brz je i nestabilan i zato on kontrolira naš živčani sustav i misli.

Postojane i mirne misle nas čine mirnima i stabilnima, dok previše obaveza i preopterećenje živčanog sustava nas čini nestabilnima, umornima sa slabim fokusom.

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini u jesen nam je najsnažniji element metala koji djeluje na rad našeg debelog crijeva i pluća. Dakle, pročišćavanje, izbacivanje štetnih tvari, zraka i emocija.

Jesen nas zove na kuhanu i toplu prehranu i sve one namirnice koje zagrijavaju i koje su jesenjih boja: kesteni, đumbir, papar, crvena paprika, bundeve…itd.

Kraći dani i više mraka nas pozivaju na paljenje svijetla – svijeća čija svijetlost i miris daju poseban smiraj, ali i vlastitog. Možda je baš ova jesen idealna za introspekciju…🍁🌿