SEDAM VITALNIH PRINCIPA JOGE

2024-09-27T11:29:26+00:00 27.09.2024.|Blog|

Tehnike preciznog izvođenja asana su jedan aspekt prakticiranja joge, no ukoliko to postane jedini fokus yoga gubi velik dio svojeg značenja. Drugi dio yoge je ona posebna strana, ona neka koja je teško objašnjiva riječima, poneka je čak i onkraj uma. U njoj tijelo gubi svoje oštre obrise i podijeljenosti sa svijetom koji ga okružuje.

Umjetnost asana je pronaći ravnotežu između preciznosti i flowa.

Sedam vitalnih principa potpomažu stvaranje te ravnoteže, a su sistema Anusara yoge.

  1. Relaksacija i ne-djelovanje tijela: to kao prvo znaći relaksirati mišiće, a ne izgubiti integritet tijela. Znaći da tijelo nije u grču, da normalno možemo disati, cirkulacija krvi i limfe može teći, a opet imamo tonus koji nas drži u položaju. Prvi dio relaksacije ja postati svjestan gdje postoji napetost, nakupina stresa, neka energetska blokada. Kako? Tijekom bivanja u asani um „puzi“ kroz mišiće i zglobove i jednostavno u tišini i vrlo precizno , promatra napetosti i blokade na koje nailazi. Dovoljno je to tiho promatranje kako bi se napetosti i blokade mogle omekšati i opustiti.
  2. Prazan um ili ne-djelovanje uma: U yogi se um treba resetirati kao i tijelo. Misli, osjećaji i sjećanja potrebni su nam za svakodnevni život. No, potreban nam je korak u natrag kako bismo se dovoljno odmorili, ali i uspjeli podignuti svoju svjesnost. Za to nam je potrebno usporavanje i tišina izvanjskog.
  3. Namjera: U korijenu ovog principa leži ideja da su pokret i položaj urođene u ljudskom tijelu i psihi. Znaći da oni već postoje u nama. Ako je tomu tako, Namjera je prizivanje jasne slike pokreta ili asane koji želimo izvesti, dok tijelo stoji u opuštenosti, a um u stanju mirne pažnje. Praznog uma slika koju vizualiziramo ustvari poziva tijelo u pokret ili položaj. Naprednom vježbaču je potreban djelić sekunde da ga tiho i precizno vizualizira. Interesantna je činjenica da nam je asane koje teže vizualiziramo teže i izvesti.
  4. Ukorijenjenost ili (ponovno)povezivanje sa Zemljom: U ovom principu krećemo od ideje da tijelo i Zemlja nisu odvojene stvari već da energija tijela može utonuti u Zemlju poput korijena. To stapanje je prvi aspekt ukorijenjenosti, to je spajanje energije tijela sa energijom Zemlje. Osnova tog aspekta je da je ljudsko tijelo baš kao i Zemlja energetsko polje gigantskih razmjera.
  5. Povezivanje: Svaka asana predstavlja specifično poravnanje zglobova, kostiju i mišića, kako bi energija što lakše protekla i tekla. Kako bi se dobio željeni flow. Na taj način povezujemo sve dijelove svojeg tijela, tijelo s dahom i umom, cijelo biće s okolinom i s energijom Zemlje.
  6. Disanje: Disanje gradi most između fizičkog i energetskog. Kad se rodimo prvo što napravimo jest udah, a zadnje što ćemo napraviti prije nego nam se energetsko odvoji od fizičkog jest izdah. Kroz disanje se dva dijela (fizičko i energetsko) spajaju i postaju jedna vrlo funkcionalna jedinica. Kada se to dogodi, oba tijela izvode asane u isto vrijeme što rezultira nevjerojatnom lakoćom i gracioznošću.
  7. Izduživanje: kroz izduživanje tijelo se kreće na otvoren i nesputan način. Kao posljedica slijeđenja svih 6 vitalnih principa; energija potpomognuta disanjem kroz ukorijenjene teče prema gore te kroz povezivanje prema gore se izdužuje. Ovo nije princip stretchinga ili istezanja. To je nešto potpuno drugačije. Zamislite da u mišića imamo nevidljiva vrata, ona se otvaraju pomoću disanja, jednom kada se otvore dozvoljavaju mišiću da se izduži bez upotrebe drugog mišića i u savršenom ne-djelovanju.

Izvoditi asane prema načelima 7 vitalnih principa znaći ne osjećati umor, napor ili naprezanje, nego samo povećanje energije.