YIN YOGA SAT – ELEMENT VODA

2019-03-04T10:13:26+00:00 04.03.2019.|Yoga|

Pozivamo sve zainteresirane na ovaj balansirajući, opuštajući yin yoga sat “Element voda” koji će se održati u petak 8.3.2019.s početkom u 20.00h u Tara Centru.

Na ovaj sat mogu doći svi vježbači, bez obzira na stupanj vježbanja.

Cijena ovog sata je jedan žigić na važećoj Tara Centar kartici ili drop in sat (60.00kn)

Zbog ograničenog broja, rezervacije i prijave za ovaj sat su OBAVEZNE. Prijaviti se možete putem e-maila: info@tara-centar.hr

Zašto element voda na yin yoga satu?

Element vode odgovara meridijanima bubrega i mokraćnog mjehura  u kineskoj tradiciji. Bubrezi pohranjuju našu životnu bit, a zajedno s ravnotežom mokraćnog mjehura čine yin i yang – ravnotežu,  za sve ostale organe. U kineskoj tradiciji Voda je povezana sa sjeverom, gdje su dani kraći, a noći dulje. Tamnije je i hladnije, sve je zamrznuto i nije toliko hrane dostupno. Možete zamisliti vodu kao zimsko jezero, duboko i hladno, pokriveno ledom, a ne kretanje. Element vode i zimska sezona dovode nas unutra, prisiljavaju nas da ostanemo u sebi. Možemo je također doživjeti duhovno i iskoristiti zimsko vrijeme za povezivanje s dubljim slojevima naše intuicije i mudrosti.

Element Voda odgovara osjećajima STRAH-a i POVJERENJA-a
Možemo ga vidjeti u našim životima u obliku stresa, tjeskobe i preopterećenosti, ili vjere, smirenosti, hrabrosti i povjerenja u život. Na zdrav način, strah je emocija koja nam omogućuje da budemo budni i reagiramo na situaciju ili moguću opasnost. Možemo procijeniti okolinu i djelovati u skladu s okolnostima.

Mi smo poput vode koja teče preko kamenja, pronalazeći glatki put prema naprijed. Vjerujemo da smo sigurni i lako se krećemo u životu.

Kada je naš element vode izvan ravnoteže, strah može postati prepreka pokretu. Može se pojaviti kao kronična tjeskoba ili kao intenzivan napad panike. Uzrok ove neravnoteže je nedostatak energije vode (chi bubrega) i povezan je s nedostatkom uzemljenja. Strah možemo doživjeti kao težinu i stezanje u prsima ili grlu, jer strah povećava proizvodnju adrenalina, što ubrzava rad srca. Počinjemo zadržavati dah, mišići se zatežu, naša osjetila su u visokom reakcijskom modu: spremni smo za borbu ili bijeg. Kako ostajemo u kroničnom stresnom stanju, naše tijelo podiže i proizvodnju kortizola. Visoka razina kortizola može biti uzrok glavobolje, umora, nesanice ili umornog buđenja bez obzira na dug i dubok san, dobivanje na težini, žudnju za šećerom, nizak libido, česte prehlade (oslabljen imunološkog sustava), tjeskoba. Te fizičke povratne veze pojačavaju naš strah i stvaraju začarani krug: u kineskoj tradiciji vjeruje se da višak straha šteti Chi bubrega  dok disfunkcija energije bubrega dodatno povećava naš strah.

Bubrezi i mokraćni mjehur povezani su s našim limbičkim sustavom.
Limbički sustav podržava različite funkcije, uključujući emocije, ponašanje, motivaciju, dugoročno pamćenje, kardijalne ritmove (spavanje / budnost) i miris . On pohranjuje naše emocionalno pamćenje, odlučuje kakve su situacije ugodne i što je opasno. Posebni dio limbičkog sustava koji se zove amigdala igra važnu ulogu u formiranju i pohranjivanju sjećanja povezanih s emocionalnim događajima. Djeluje kao filtar, koji nam omogućuje transformaciju vanjskih situacija u naše unutarnje iskustvo. S pretjerano aktivnim limbičkim sustavom, neutralne (ili čak pozitivne) događaje tumačimo kao negativne. To povećava naš odgovor na stres. Meditacija i yin yoga, gdje se možemo smiriti i pustiti, opustiti naše mišiće i promatrati naše unutarnje iskustvo, mogu pomoći u uspostavljanju mira u limbičkom sustavu. Neki položaji izravno rade s meridijanima bubrega i mjehura, ali cijela naša praksa joge može stvoriti prostor u kojem možemo iskusiti sigurnost, prikupiti pozitivne povratne informacije i reprogramirati emocionalna sjećanja našeg limbičkog sustava.

Bubreg je glavni organ odgovoran za reakciju stresa.
On pohranjuje našu energiju u obliku bubrežnog chija i daje nam izdržljivost i snagu da slobodno reagiramo i mijenjamo životne promjene. Za preopterećenje, pretjerano razmišljanje, treba mnogo energije. Stres možemo vidjeti kao napetost između sadašnjeg trenutka i naše mašte kakav bi trenutak trebao biti.

Za zdrave bubrege bitno je da u sadašnjem trenutku možemo ostati opušteni sa svime što je ovdje.

U jogi,svjesnost je  izvrsni  alat koji nam može pomoći da ostanemo ovdje i sada i smanjimo stresni odgovor.
Kada ostanemo duže u obliku jina, stvaramo prostor u kojem možemo prepoznati naše reaktivne obrasce razmišljanja, dopustiti im da ih istraže i istražiti ih s ljubavlju i suosjećajem.