VAŽNOST ČIŠĆENJA TIJELA

2018-01-15T14:23:10+00:00 09.01.2017.|Blog|

Blagdani su prošli, vrijeme punog stola, kolača, vina je iza nas…Pojelo se mrvicu više i naravno, ostavilo je traga na našem organizmu. Osjećamo tromost, glavobolju, više nam se spava…sve su to simptomi lagane intoksikacije ili onečišćenja tijela.

Važnost redovitog čišćenja organizma svima nam je poznat. Ukoliko svakodnevno ne živite po načelima zdrave prehrane, ne održavate vašu probavnu vatru aktivnom, trebate, s vremena na vrijeme napraviti lagani detox kojim ćete počistiti svoje tijelo od toksina koji zagušuju rad vašeg organizma.

Kako toksini djeluju?

Toksini prvenstveno zagušuju rad našeg organizma. Usporavaju probavnu vatru, onemogućavaju ispravnu probavu. Prvi simptomi su umor, nervoza, glavobolje, nesanice, tromost, bezvoljnost…no ukoliko toksini ostanu dulje u organizmu mogu ozbiljno naštetiti zdravlju.

trees-suaca2

Toksini i joga

Znači, da bi naš organizam radio kao švicarski sat (tako je i stvoren), potrebno ga je redovito čistiti…no joga nas ući kako treba čistiti ne samo fizičko tijelo već i emocije, um, duh…

Iako su asane i vježbanje najpoznatije, put joge je ustvari puno više. Put joge se sastoji od osam dijelova koji se nadopunjuju i pomažu u ostvarivanju krajnjeg cilja.

To su:

  1. Yame – pravila ponašanja prema drugima, etika
  2. Niyame – disciplina; odnos prema samima sebi
  3. Asane – položaji, vježbanje
  4. Pranayama – kontrola vitalnih tokova prane
  5. Pratyahara – stišavanje osjeta, odvajanje od njih
  6. Dharana – podržana koncentracija
  7. Dhyana – meditacija
  8. Samadhi – samospoznaja

Prva Niyama je Sauca ili Čistoća.

Sauca ima višestruko značenje. Odnosi se na čistoću tijela, redovito provođenje higijene, redovito čišćenje organizma „iznutra,“ kryama. No, ona se odnosi i šire, čistoća doma, radnog prostora, čistoća svoje okoline. Sauca također podrazumijeva i čistoću emocija i misli, ona podrazumijeva sve aspekte čovjeka i to 24 sata dnevno. Ona podrazumijeva pročišćavanje svih aspekata naše egzistencije, unutarnje i vanjske. Nečistoća uma i razuma uklanja se meditacijom, jer ona omogućuje iskustvo svijesti blaženstva. Blaženstvo doživljeno u meditaciji preplavljuje cijelo biće i prelijeva se uokolo. Nečistoće razuma nestaju u vatri svakodnevnog izučavanja i svakodnevnog iskustva vječne svijesti. Na taj se način stvara vedrina duha i uklanja potištenost, tuga i očaj. Svijet je onakav kakvi smo mi. Postajemo onakvima kakav je naš doživljaj svijeta. Sposobnost vrednovanja onoga što doživljavamo ovisi o stanju duha. Kada preplašenom ili tužnom djetetu kažemo: “Dođi!”, promatrat će nas s nevjericom, dok će na naš poziv sretno dijete potrčati prema nama. Duh koji je slobodan od negativnih emocija i ispunjen ljubavlju i srećom potpunije vrednuje okolinu i više se raduje životu. Svijet, poput ruže, ima dobre i loše strane, cvijet i trnje. Doživljaj ruže ovisi o stanju naše svijesti. Ako smo nezadovoljni, napeti i agresivni, naša će pažnja prirodno biti privučena trnjem jer takvo stanje svijesti mora opravdati svoje probleme i negativnosti, a uopće neće primijetiti prekrasni cvijet. Iako život posjeduje mnoge ljepote, naša će životna stvarnost biti svedena na probleme i patnju. Vrednovanje stvarnosti života ovisi o stanju duha. Nemiran i preplašen duh najbezazlenija će životna događanja shvatiti kao prijetnju postojanju. Živeći na taj način, organizam proživljava dodatni stres, luči toksine i nečistoće što ga naposljetku vodi u bolest. Znanost yoge uči kako postići stanje unutarnje čistoće kako bi pažnju spontano privlačio cvijet. Iako svjesni da trnje postoji, u svijesti treba prevladavati opažanje ljepote cvijeta, što stvara biokemiju sreće u organizmu, te razvija čistoću duha i tijela. Tada se i trnje doživljava pozitivno, jer ono je tu da bi ojačalo i obranilo cvijet. Sve u životu ima smisao i evolutivnu svrhu. Način vrednovanja života ovisi o čistoći duha.

Redovitim prakticiranjem yoge, pročišćavamo svoje tijelo od toksina, ali rješavamo se starih negativnih navika, emocija, misli te se povezujemo sa svojim duhom, svojim istinskim bićem…