Coaching i element Zemlja

2022-09-08T12:03:05+00:00 08.09.2022.|Treatments|

Znate li da je neuravnotežen element zemlje donosi emociju Brige!? Briga oko ovoga, briga, oko onoga…živimo tako kako živimo i neki se vjerojatno pitaju kako se uopće ne brinuti, kako živjeti bezbrižno?

Ili da svi sad malo stanemo i pitamo se: Kada sam zadnji put živjela/o bezbrižno?

I što je bilo prije; kokoš ili jaje? Jesam li se prvo počela brinuti pa mi je element Zemlje otišao u neravnotežu ili sam se uneravnotežila prehranom i stilom života pa sam se posljedično počela brinuti? Vjerojatno je oboje moguće. Netko je više mentalan i sve mu kreće iz glave, neko je više tjelesan i sve mu kreće iz tijela. No, stvarnost nam ukazuje da ustvari prekomjerna briga baš i nema neki pozitivan ishod, k tome još i jako iscrpljuje.

„A day of worry is more exshausting than a week of work“ John Lubbock

Briga je jedan simptom, nečega što se događa ispod. Briga nije tema, ona samo ukazuje da neka tema postoji. Stoga ako parkiramo Brigu malo sa strane, što nam ostaje?

Što je to što nas tjera da se osjećamo loše i tom lošem osjećaju dajemo nazivnik „briga“?

Briga je osjećaj koji pripada velikoj grupi „straha“. Obično je podvrsta anksioznosti koja nam se javlja kada dolaze neke promijene, a mi ne znamo koje su  i kakav će biti rezultat. Tada smo anksiozni…zabrinuti…

Kada dijete krene u školu, dosta je roditelja zabrinuto kako će se dijete snaći, kako će mu biti. No već nakon nekog vremena kad se svi usheme u raspored, novo društvo, kad se naviknu na  novonastalu situaciju briga nestane. Jer to više nije novo.

Dakle možemo se zapitati: bojim li se prepustiti onome što se događa? Imam li povjerenja da bez obzira što će se dogoditi, bit će to najbolje za mene(dijete)? Bojim li se izgubiti kontrolu? Ako nemam kontrole, što će se dogoditi sa mnom? Na ljestvici od 1-10, koliko se mogu s lakoćom prilagoditi novonastaloj situaciji?

„Worrying does not take away today’s troubles, it takes away today’s peace.“Randy Armstrong

U holističkom cochingu, osim što kroz ovakva i slična pitanja dobivamo odgovore na to što je tema ispod teme, djelujemo i kroz tijelo. Jer ponekad je puno lakše i brže raditi kroz tijelo kako bi se djelovalo i na um.