YOGA – sklad daha i pokreta

2021-09-06T09:05:32+00:00 03.09.2021.|Yoga|

Dragi stari i novi polaznici,

Od 7.9.počinjemo sa našom novom sezonom vježbanja joge. 😊

OVDJE možete pogledati naš raspored.

Vježbanje provodimo u živo u našoj Shali, Onine preko zoom-a i google meeta, te preko FB grupe.

Za SVO vježbanje su potrebne prijave na info@tara-centar.hr

❤❤❤❤❤❤❤❤

YOGA – ta toliko poznata, a opet nepoznata riječ. Naziv yoga dolazi od sansk.rijeći yug, a znaći jaram za volove. Metaforički ona spaja duhovno i fizičko, povezuje naš organizam. Danas najčešće poznajemo jogu kroz fizičko vježbanje, iako je to samo jedan jako mali dio nje, najpoznatiji  je jer je najlakši za podučavanje. No joga je puno više od uvrtanja tijela i stavljanja ga u ponekad nemoguće položaje. Joga je put samospoznaje. Ima ih različitih; Hatha joga, Karma joga, Kirtan joga, Kundalini joga, Raja joga,Tantra joga. Sve one imaju jednaki cilj – spoznati sebe, privući i živjeti u obilju, zdravlju, ljubavi, te sjediniti se sa Svevišnjim.

Hatha joga je zapadu nekako najzanimljivija jer spaja vježbanje, disanje i fokus te čini meditaciju u pokretu. Svaka asana nam služi kako bi tijelo otvorili i odblokirali kako bi sviježa prana (životna energija) nesmetano kolala. Vježbanje asana pročišćuje tijelo, emocije i priprema za pranayamu i meditaciju. Danas najčešće naziv Hatha joga povezujemo sa nešto sporijim i laganijim vježbanjem u odnosu na Dinamične stilove koji su ..pa dinamičniji i nešto fizički zahtjevniji. To ne znači da je neki stil dobar ili loš, to nam samo daje jako veliki izbor koji nam stil više odgovara i jako mali broj izgovora u stilu „to nije za mene“ jer je joga prilagodljiva svakom tijelu.  Normalno je da nam tokom života pašu različiti stilovi jer putujemo kroz različite faze. I baš zbog toga je sasvim ispravno mijenjati stilove ovisno o fazi. Jer joga nam omogućava da nam život bude zdraviji i lakši, te je na putu samospoznaje zaista jako važan sam PUT.

Joga je putovanje.

 

Jedini recept za uspješnost u jogi je redovitost! A uspješnost je nemjerljiva i zato je joga ne natjecateljska. Osim kada se radi o natjecanju samih sa sobom. Tu postajemo ratnici, a prostirka naše bojno polje. Jer najteže je uhvatiti se u koštac sa samim sobom, svojim programima, uvjerenjima i svojim Egom.

Kod nas možete doći uglavnom na satove Dinamične joge koja još više zagrijava tijelo kako bi ga što bolje pročistila i pripremila. Koncept dinamičnih stilova je napravljen kako bi se što bolje postigao balans u tijelu, te kako bi uspješno radili na raznim energetskim i emotivnim blokadama. No na Awaken satu ćete se susresti i sa drugim stilovima kao što su Hatha, yin, ovisno o trenutnim situacijama.

Ove sezone možete prakticirati jogu kod nas na Mysore-u, Awaken satu i Luna flow satu.

Mi se jako veselimo jogati s vama!

Photo credit Marina Šarčević