Yoga i element Zemlja

2022-09-08T11:58:48+00:00 08.09.2022.|Blog|

 

Svaki dobro složen joga sat balansira sve elemente i čakre. No, ukoliko se želi, može se dodatno raditi na nekoj temi. Dodatno na elementima možemo raditi, ukoliko se nalazimo u njegovom vremenu ili ako želimo iz nekog razloga taj element dodatno balansirati.

Element zemlje nam daje sigurnost, stabilnost, stvara idealan omjer između rada i odmora te regulira želudac, slezenu (probavu).

Kako se mi ljudi ukorjenjujemo i vračamo svoju stabilnost i sigurnost ponajviše kroz stopala i snagu nogu, tako na ovakvim satovima je poželjnu imati što više stojećih položaja i stojećih balansa s jasnom namjerom ukorjenjivanja. Za što bolji rad probavnog sustava zaslužni su twistovi, kao i apanasana (asana koja djeluje direktno na probavu).

Osobno u svoj rad sve češće ubacujem mudre (joga pečati) koje na lijep i nježan način djeluju na određena stanja. Zemljina mudra se zove Prithvi mudra. Ona uravnotežuje element zemlju, poboljšava tjelesnu težinu, cirkulaciju krvi, probavu i probleme povezane s nedostatkom vitamina.