ODMOR – ta magična radnja

2020-06-22T13:51:57+00:00 22.06.2020.|Blog|

Danas se ne znamo odmarati, kao što se djeca ne znaju igrati-reče ona meni i potakne me na razmišljanje. Jer zaista,više nemamo vremena za to…Iskreno, ne znam gdje i kada smo dobili ta uvjerenja, ali razmislimo malo; odmaranje je zaista potrebno našem organizmu. Prilikom odmora, naše tijelo se regenerira, stvara novu energiju,nove stanice itd.Najviše od svega naš um i cijeli živčani sustav se regeneriraju, za novu akciju i svakodnevnicu.

Mi žene sebe često stavljamo na drugo, treće ili čak posljednje mjesto. Uvijek imamo još nešto za napraviti, jer odmor doživljavamo kao luksuz!

Odmor NIJE luksuz. Odmor je POTREBA kao i hrana. I na ljestvici normalnog i svakodnevnog bi trebao biti u razini hranjenja i pranja zubi. Često čujem,„ali meni je odmor igra sa mojom djecom“ ili „odmaram se dok planinarim, osvajam velebit i onda sam tako umorna da se onesvijestim u krevet“. Hm, to baš i nije odmor. U navedenim situacijama možda odmarate mozak od posla, no umarate se na drugi način. Odmor podrazumijeva mirovanje tijela, spavanje, neke meditacije, čitanje knjige itd.

Iskreno i ja sam bila u tom stanju uma, kada sam prilikom odmora/ne rada imala osjećaj grižnje savijesti. No, još uvijek se živo sjećam tog AHA trenutka kad sam spoznala da je to moje uvjerenje i naučeno ponašanje. I onda je krenula moja promjena: na početku je bilo teško jer sa bila u stalnoj borbi između uma koji je vikao: odmaraj se! I onoga što sam osjećala iznutra.Onda sam odlučila svom odmoru pridodati jedan glagol: raditi!Tako je krenulo, svaki dan sam nekoliko trenutaka „radila odmaranje“ i stvar je profunkcionirala! Danas nastojim nekoliko puta dnevno smiriti se na par trenutaka, prekinuti intenzivni rad i dati si malo vremena za regeneraciju. Sjednem i pročitam nešto što nije vezano sa poslom, legnem i zaspim na 20-tak minuta. Nakon takvih trenutaka, probudim se potpuno regenerirana i spremna za novu akciju.

Imate li kakav super mini ritual za vaš dnevni odmor?

Ako ste se prepoznale u ovom tekstu pozivam vas da uvedete par trenutaka dnevno u kojem ćete raditi jako ozbiljan i odgovoran posao, a to je Vaš Odmor! Jer je to vašem tijelu potrebno, vi to trebate i zaslužujete!

Trešnja,   xoxo