BALANS ČAKRI: 5. GRLENA ČAKRA

2018-06-06T10:58:19+00:00 06.06.2018.|Yoga|

Pozivamo sve zainteresirane na našu 5.radionicu u serijalu “Balans Čakri” koja će se održati u subotu i nedjelju 16. i 17.06. u Tara Centru.

KADA: subota 16.06.2018. u 17.00h

nedjelja 17.06.2018. u 11.00h

GDJE: Tara Centar, Aleja pomoraca 23/17.kat

CIJENA: 80,00kn, za članove Tara Centra 60,00kn

PRIJAVE: zbog ograničenog broja, prijave su obavezne. Prijaviti se možete putem e-maila: info@tara-centar.hr ili osobno u Tara Centru.

Uplatom punog iznosa radionice, prijava je važeća.

 

5.čakra – Visuddha chakra

Čakra grla ili Vishuddha (Višuda) je peta čakra i prva je od viših ili duhovnih čakri na “ljestvici čakri”. Dar ove čakre jest mogućnost da prihvatimo našu originalnost, izražavamo svoju autentičnost (glas) i verbaliziramo istinu. Energija ove čakre omogućuje nam da potražimo znanje koje je istina, iznad ograničenja vremena i prostora, izvan kulturnog i obiteljskog uvjetovanja. Kako je povezana izravno s našim osobnim integritetom i osjećajem časti , ona nas usredotočuje na ono u što doista vjerujemo, ona nas podržava da kažemo ”ne” kada trebamo, i da ostanemo otvoreni i iskreni u onome što govorimo. Kao komunikacijski centar, ne samo da nam omogućuje da izrazimo tko smo i za što se zauzimamo, već nas ući i dubokom slušanju drugih. Naše vlastite negativne misli i reakcije su naši otrovi a naše dobre osobine – razumijevanje, suosjećanje, milosrđe, ljubav, predanost i mudrost su naše vrline.  Oba svojstva postoje u nama, baš kao i nektar božanske mudrosti i besmrtnosti te otrov neznanja i zemaljske smrtnosti istodobno u ovom svijetu! Danas brojni otrovi ugrožavaju svijet. Razoran utjecaj ljudi na ovaj planet svakodnevno se povećava kroz ispušne plinove, otpad, radioaktivnost, otrovne kemikalije i još mnogo toga. Ako bismo željeli živjeti na zdraviji način, najprije se valja oporaviti priroda – polja, livade, šume, rijeke, jezera i oceani. Pomoću energije Višude možemo se osloboditi toksičnih tvari koje se apsorbiraju iz okoline, ali se možemo osloboditi i naših mentalnih nečistoća. Važna i životna funkcija ove čakre jest pročišćavanje i detoksikacija štetnih tvari koje se nakupljaju u tijelu i prvenstveno dolaze iz hrane koju jedemo i zraka koji udišemo. No nije samo vanjski svijet taj koji je izuzetno zagađen, već i psiha (misli) i svijest mnogih ljudi. Dokle god štetne, toksične kvalitete (demoni,otrovi) neslaganja, suparništva, zavisti i ogorčenja jedu naš um, naša svjesnost ne može zasjati! Gutajući vlastite probleme ozljeđujemo sebe no ”pljujući” ih van možemo uzrokovati još više štete. Sve dok ne svladamo rad s energijom ove čakre, imamo samo dvije mogućnosti – pljuvati ili gutati mentalni otrov koji prodire izvana ili izvire iznutra.
Svakodnevno, mi izgovaramo štetne riječi, negativno mislimo i loše se ponašamo, dok u isto vrijeme gutamo loše postupanje, uvrede, sumnje i vlastite komplekse. I jedno i drugo zagađuje našu svijest i podsvijest. Brojni psihički poremećaji rezultat su svega onoga što smo progutali. Kroz prva takva formativna iskustva prolazimo još u maternici. Postoje mnoge stvari koje moramo probaviti tijekom našeg života, mnoge stvari “progutati”. U djetinjstvu nismo u stanju izraziti mnogo emocija zbog straha ili bespomoćnosti. Velik dio onoga što nam još danas izaziva poteškoće u ovom se razdoblju nalazi u nama. Kako se možemo nositi s razočaranjima i uvredama koje smo doživjeli u prošlosti, posebno u djetinjstvu? Kada nam je Višuda čakra blokirana često smo slijepi za svoje vlastite pogreške i pokušavamo položiti krivnju i odgovornost za svoju nesreću na druge. Kriviti druge za događaje koji nas muče je temeljna pogreška. Ništa nas ne može snaći a da se već ne nalazi u našoj Karmi i zbog toga smo upravo sami već sve prouzročili. Loš utjecaj nikada nam ne može naškoditi, osim u slučaju da u isto vrijeme slične vibracije takvog utjecaja rezoniraju u nama samima!  Upravo zbog toga one osobine koje osudimo u drugima nalazimo i u sebi. Zapravo, ništa “loše”  po sebi ne postoji. Uvijek se ono dotiče projekcija koje proizlaze i rastu unutar nas.. Stoga, nemojte se bojati i riskirajte put prema otkriću samih sebe.  Nemojte se sramiti  – vi ste ono što želite doživjeti – vi ste ono što biste željeli shvatiti – vi ste ono što biste željeli znati. Vi ste sve – ali neprestano bježite od sebe. Nemojte dopustiti da vas prepreke ušutkaju ili vas obmane – osvjestite sve iznutra – i vrline i otrove. I onda se izrazite!