BABINJAK (samo za žene)-Yoga za lice

2019-07-03T12:40:59+00:00 03.07.2019.|Yoga|

BABINJAK – SAMO ZA ŽENE

Što je Babinjak?
Staro kupalište na Savi: Na Babinjaku su se sunčale nudistice, a na nasipu se “fuliralo”
Sve je pocrnjelo, i žensko i muško od sunca: lijepe dame ko Aide, gospoda ko beduini, a djeca ko da su crnačka, pisalo se u ilustriranom tjedniku Svijet prije gotovo 90 godina o novootvorenom kupalištu na Savi…

Baš kao što se u Osijeku, Karlovcu i Sisku traži osvježenje u rijeci, tako se nekad i u Zagrebu kupalo na gradskom kupalištu na Savi. 1924. godine otvoreno je kupalište u Podsusedu koje je imalo kabine za presvlačenje i gostionicu, a četiri godine kasnije izgrađeno je savsko kupalište s brojnim kabinama te ormarićima za stvari. Građani su bili ponosni na ljepotu kupališta koje se moglo mjeriti s onima svjetskih destinacija. Cijena kabine bila je 4 dinara, a ormarić 2 dinara za dva sata korištenja. Sunčalo se na nasipu gdje su stajale daske i ležaljke. Na kupalište se osim zbog osvježenja dolazilo fulirati, štrapacirati i klafrati, a mnogi bi se i zbigecali. Posebno ograđen dio koji se nazivao Babinjak bio je namijenjen ženama, a kasnije je postao nudistički. Sedamdesetih i osamdesetih godina kupalište na Savi je palo u drugi plan zbog onog na Jarunu, da bi nakon požara 1993. godine bilo zatvoreno.

Zašto radionica samo za žene?
Danas, u doba kad smo mi žene, potpuno samostalne, jake i neovisne, osjetila sam potrebu napraviti ciklus radionica „Babinjak“ na kojima ćemo njegovati „ženske“ teme. Jer u moru svih obaveza, stalnog dokazivanja, utrke sa muškarcima, većina nas je izgubila onaj ženski dio, ženstvenost, seksualnost, putenost…na naše ženske misli/probleme se odmahuje rukom „evo opet PMS“, tijelo često vrišti, ali mi guramo dalje…

Stoga vas s veseljem pozivam na prvu ovakvu radionicu Babinjak – yoga za lice, koja će se održati u petak 12.07.2019. od 20-22h u Tara Centru. (bez brige, vi koje ste na go, vjerujem da ćemo je ponoviti u zimskim terminima, sada samo želimo iskoristiti ambijent terase).
Na ovim radionicama rad je u maloj grupi (do 6 osoba), stoga je obavezna rezervacija termina. Vaša rezervacija je potpuna uplatom punog iznosa.
Cijena ove radionice je 200,00kn

Što je Yoga za lice (da i to postoji) i što nam čini dobro?
Naše lice ostvaruje prvi kontakt sa svijetom oko nas i ono odaje prvi dojam o nama. Pri tome uopće nije važno koliko imamo godina. Duboko vjerujem da biti istinski zadovoljan svojim licem i tijelom ne znači ostati vječno mlad i boriti se protiv znakova starenja i tragova koje život ostavlja na nama. Biti istinski zadovoljan nešto je što dolazi iznutra, a kada govorimo o licu osjećamo se dobro kada znamo da o njemu brinemo. Kao što je i našem tijelu, odnosno mišićima tijela, potrebna aktivacija, ali i opuštanje i masiranje, isto je potrebno i našem licu. Često zaboravljamo da upravo lice nosi naše emocije, da ono aktivno sudjeluje u svakom razgovoru i da često odaje naše unutarnje stanje. S druge strane, opušteno i zadovoljno lice šalje informaciju i ostatku našeg sustava o tome kako je sve u najboljem redu i kako se možemo opustiti.
No, yoga za lice više je od samog stimuliranja mišića lica kako bismo ih učvrsnuli i dali svojoj koži novi izgled. Metoda prema kojoj su radionice organizirane (Danielle Collins Facial Yoga Method) veliki naglasak stavlja na brigu o sebi koja će rezultirati boljim osjećanjem pa time i zdravijim izgledom, koji je posljedica osvještavanja faktora stresa i ostalih uzroka starenja kože. Metoda nas uči kako da svjesnije i ciljano brinemo za sebe, odvajajući vrijeme u kojem se možemo posvetiti samo sebi. S vremenom, radionice su proširene i dodatnim vježbama i tehnikama, no baza je ostala ista – briga o sebi na svim nivoima.
Svaka radionica počinje uvodom u metodu i procjenom vlastitog stanja. Praktični dio sastoji se od uvodnog opuštanja i nježnog razgibavanja tijela, slijedi čitav sat yoge za lice, nakon kojeg je vrijeme predviđeno za ponavljanje svake pojedine vježbice uz detaljnija objašnjenja. Radionica završava vođenim opuštanjem.
Cilj je radionica da svaka od polaznica uvrsti nešto od naučenog u svoju svakodnevnu rutinu brige za sebe i njege te da ocijenimo možemo li brigu o sebi na neki način još dodatno poboljšati.

A što ćemo mi raditi?
Nakon uvodnog dijela, slijedi pregled lica svake polaznice i „dijagnostika“, nakon toga imamo sat yoge za lice koji će biti kombiniran od vježbi, akupresure, masaže itd. Sve to uz ugodnu glazbu i osvježenje…

Tko će voditi ovu radionicu?
Ivana Crnčić, moja dugogodišnja kolegica iz yoga svijeta, istomišljenica, certificrana yoga učiteljica, yin yoga učiteljica, učiteljica yoge za djecu, učiteljica yoge za lice, voditeljica sistemskih konstelacija, reiki majstorica, nutricioniskinja, mama male Nike, a prije svega Žena. Usudila bih se reći „Glavna Faca među Babama“ 😀